11.4.2008

Määrittele kallis?

Mikä on kallista?

Onko 150€ silkkihame kallis? tai 180€ kengät? Nahkasaappaat 200€:lla?!

Entä:700€ designerlaukku, 25€ huulipuna, 400€ kello, 1000€ kultasormus, 200€ ipod, 1000€ järjestelmäkameran objektiivi, 20€ cd-levy, 1,4€/l polttoaine, 1€/l maito, 3€/l tuoremehu jne. jne.

Kalleus taitaa olla subjektiivinen käsite. Jos ostat aivan ihanan hieman hintavan (=jonkun muun mielestä kalliin) hameen tai jumalaiset (suht´arvokkaat) kengät. Oletko tuhlannut?

ET, jos ostos tuo sinulle iloa ja käytät sitä usein tai vuosia.

Oma filosofiani on se, että ostan vain ja ainoastaan asioita joista aidosti pidän ja joihin ”ihastun”. Silloin hinta per käyttökerta jää huomattavasti pienemmäksi kuin edullisen, ”väkisin” ostetun perusjutun.

Kuulostaako tutulta? Juhlat lähestyvät ja sinulla ei ole yksinkertaisesti ole mitään päälle pantavaa. Siis ostoksille! Kierrät kauppoja tuntikausia, eikä mitään. Paniikki iskee! Nyt on PAKKO löytää… Tartut siis ensimmäiseen kohtuuhintaiseen perusmustaan kotelomekkoon joka mahtuu päälle, mutta on väärän mallinen. Käytät sitä sen yhden ainoan kerran ja sen jälkeen se jää sinne vaatehuoneen perukoille.

Tämä ei tarkoita, että kaiken pitäisi maksaa paljoa ollakseen hyvää. Löytöjä ja helmiä voi toki löytyä halvallakin ja niiden hinta per käyttökerta vasta onkin edullinen! Tällä tavoin saadaan aikaiseksi mielettömiä säästöjä, jotka voi sitten käyttää niihin kalliisiin ihanuuksiin.

Eilen löysin aivan ihanan Designers Remix Collectionin silkki/puuvilla-hameen Kämp-gallerian Cellinistä (löydät sen kämp-galleriasta sushi-paikkaa vastapäätä 2. kerroksesta). Olen vakuuttunut, että hame osoittautuu vielä oikein edulliseksi ostokseksi!

Niin ja Helsinkiin on vihdoin avuttu Louis Vuitton-liike…

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Olen aivan samaa mieltä - jos ostaa paljon, halvalla ja jättää käyttämättä niin uskoisin sen tulevan totaalina kalliimaksi ja epäekologisemmaksi kuin kertapläjäys kalliimpaa jota sitten pitää uskollisesti vuosikausia.

Hyvä sääntö jolla olen sallinut itselleni kalliimmat ostokset on "euro päivässä". Eli jos ostat vaikkapa 700e Pradan veskan niin se on maksettu takaisin käytön myötä kahdessa vuodessa - ei aika eikä mikään.

Eri asia on sitten aspekti "paljon ja kallista" :=) Ja näin aikuisiällä kun on omat tulot ja menot niin samahan se on mihin kukakin ne käyttää - kunhan on hyvä olla, eikö.

Minde kirjoitti...

Mulla on hassu suhtautuminen rahankäyttöön: toisaalta voin pihistellä jokapäiväisissä ostoksissa ja ravaan tarjousten perässä (esim. 10% H&M Club -alennuspäivät...), mutta toisaalta pistän menemään satoja euroja kalliisiin merkkilaukkuihin. Mutta selitys on selvä: mä haluan investoida siihen, mikä on mulle todella tärkeää ja mikä kestää!